Om hjärtstartare

Frågor & svar – att tänka på inför köp

Hjärtstartare – hjärtsäker zon

Sedan 2015 finns det en svensk standard för vad som definierar en s.k. ”Hjärtsäker Zon”, dvs. en arbetsplats eller en offentlig miljö där människor vistas och hjärtstartare finns tillgängliga. Standarden (SS 280000) definierar generella krav och rekommendationer för användning av hjärtstartare i offentliga och andra miljöer utanför sjukvården. Kontakta oss så ser vi till att ni får standarden gratis.

Hur fungerar en hjärtstartare?

Hjärtstartare kan användas av alla, en klar och lugn röstinstruktion leder användaren genom alla steg vid hjärt-lungräddning och defibrillering. De har också en inbyggd automatisk självtest som löpande kontrollerar hjärtstartarens vitala funktioner för att säkra att den alltid är klar för användning.

Hjärtstartaren analyserar hjärtverksamheten för att bedöma om hjärt- lungräddning (HLR) eller en strömstöt från hjärtstartaren behövs. Analysen görs genom elektroderna som placeras på bröstet. Om hjärtstartaren bedömer att en elstöt behövs ska man följa instruktionerna och ge den drabbade personen detta. Elstöten gör att det elektriska kaos som uppstått i hjärtat stoppas, och hjärtat kan slå normalt igen.

Vad krävs för underhåll & service av hjärtstartare?

Batterier och elektroder i en hjärtstartare är vitala delar som har ett bäst före-datum. Dessa måste oftast kontrolleras manuellt för att vara säker på att hjärtstartaren fungerar när den verkligen behövs (gäller ej Lifepak CR2 WiFi och Zoll AED 3 med tillval WiFi).

De flesta hjärtstartare kontrollerar sin status genom kontinuerliga självtester. Är något fel på den ska hjärtstartaren ge en indikation om detta. Om t. ex. batterierna håller på att ta slut och behöver bytas, brukar en röd lampa blinka och hjärtstartaren ger ifrån sig ljud, ungefär som en brandvarnare. Elektroder håller normalt 2-5 år.

Efter sitt bäst-före datum kan klistret på elektroderna ha försämrats, därför behöver man själv hålla koll på att beställa nya elektroder innan de passerar utgångsdatumet. Om man har använt en hjärtstartare i ett skarpt läge ska man byta både batterier och elektroder, något som är enkelt att göra själv. Efter bytet gör hjärtstartaren ett självtest och kontrollerar att allt är okej. Eftersom det är delar som behöver bytas ut med jämna mellanrum, hjälper vi våra kunder med att hålla koll på när det är dags.

Hjärtstartare, vad ska man tänka på vid köp?

  • Är hjärtstartaren CE-märkt, FDA-godkänd och följer den HLR-rådets riktlinjer?
  • Hjärtstartaren har den röstinstruktioner på svenska?
  • Kör hjärtstartaren dagliga självkontroller av funktion och larmar hjärtstartaren vid eventuella fel?
  • Viktigt att ni som brukare upplever hjärtstartaren som enkel och lättförståelig?
  • Har den tydliga steg-för-steg instruktioner?
  • Vad erbjuder din leverantör gällande support och service?
  • Har modellen garanti? Hur länge?
  • I vilken miljö ska hjärtstartaren användas – industri, butik, kontor eller kanske sport och fritid?
  • En av de viktigaste parametrarna att tänka på om man ska utrusta en plats med hjärtstartare, är placeringen av den.
  • Viktigt med regelbunden HLR-utbildning, samt underhåll och utbildning på din hjärtstartare.

Vi är specialister på hjärtstartare och vi hjälper dig att välja!

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på hemsidan. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.  Läs mer